Copyright© Zoran Aleksić Koki


Slikar

ZORAN ALEKSIĆ KOKI

Autoportret iz 1989.godine

Priča-nepoznanica koje je želeo da se reši Zoran Aleksić Koki; istisnuvši je iz sebe, nikako nas ne ostavlja ravnodušnima. Kao Gete koji je "Jadima mladog Vertera" odagnao samoubilačku ideju koja ga je proganjala iako istovremeno mnoge druge sproveo upravo do nje, tako i turobno iz slike nastavlja da živi u posmatraču.

Autoportret iz 1985. godine

Nije neophodno da se poistuvećujemo da bi o delu pisali trezveno ali naprosto još nismo dosegli tu visoku razinu uzdržanosti, taj sadistički čin zadovoljstva u zadržavanju, u nemogućnosti prodiranja. Ono nas obuhvata takvom snagom da se čitava njegova paleta neprečišćene zagasitosti i likovi koji iz nje lelujaju kao utvare čine pravim otkrovenjima – onima kojima bi Jung bio zadovoljan jer su materijalizovale podjednako njegovu Senku i Personu ličnog – te Animu i Animusa kao prilike kolektivno nesvesnog...

Najzad, smemo da priznamo koliko smo radoznali da sagledamo nova ovaploćenja na koja će nam ovaj tvorac i mimo svojih želja svejedno ukazati jer su ona naprosto u njemu i kao Spenserov oluk za oticanje viška neupotrebljivih snaga, čekaju da poteku.

 

Aleksandra Andrejević,

Tekst objavljen u "Likovnom životu" broj 53-54, povodom izložbe održane u galeriji "FLU", u Beogradu od 3 – 15. maja 1995. god.

Autoportret iz 2013. godine

Autoportret iz 1997. godine

Autoportret iz 2005. godine