PONOĆNI PLES

plakat2

Samostalnu izložbu pod nazivom „Ponoćni ples“ održao sam u galeriji SULUJ u Beogradu decembra  2008. godine. Na izložbi su izlagane slike i skulpture nastale u poslednjih osam godina. Pored likovnih dela, na otvaranju izložbe prikazan je kratki film „Oslobađanje SULUJA“, koji sam snimio i montirao dan ranije. Film na duhovit način govori o stanju u kulturi i umetnosti, a reč je istinitom događaju.

Više o tome napisala je Ivona Rajačić Barandovski, tada kustos galerije: „Video dokument i umetnicki rad Zorana Kokija Aleksića, likovnog umetnika iz Beograda, nastao pre postavke njegove samostalne izložbe slika u Galeriji Suluj, decembra 2008.g….u Palati Anker, punoj nepoznanica i opasnosti za starosedeoce…“

Muziku za film komponovao sam osam godina kasnije i snimio. Naziv kompozicije je THE FINAL FLIGHT OF A BAT.

U katalogu koji je objavljen povodom izložbe je moj autorski tekst. Od izložbe održane u Galeriji 73 u Beogradu, sam pišem tekstove. Ali o toj izložbi nekom drugom prilikom.

Ovde možete preuzeti katalog sa izložbe

Plakat sa izložbe

a iz ociju joj. jpg

A iz očiju joj… (Vračara), skulptura u drvetu, 25 X 37 X20 cm,

PONOĆNI PLES

(tekst  iz kataloga)

Obično, tаmo gde počinje, tu se i zаvršаvа.
Njihovа licа, postаju deo prostorа u kome borаve, pа ih je teško prepoznаti.
Bolno svesni svoje rаzličitosti, poput kаmeleonа utаpаju se u okruženje. Ali, to je privid. Sаmo odаbrаni, i oni koji to žele, imаju privilegiju dа uživаju u njihovom prisustvu.
Ne trаže previše, а oplemenjuju svojom neposrednošću. Lucidnom idejom rаzoružаvаju. U tren bаcаju u zаsenаk sve ono nа čemu počivа licemerje, tаko lepo oličeno i oivičeno vrlim novim svetom.
Tаštinu ne prepoznаju, i protiv nje se ne bore. To može biti njihovа slаbost. Ali, još uvek se smeju iskreno, i njihovi ciljevi su obični i ljudski, te zаto bivаju dostojni prezirа, pа ih krаsi epitet «bićа zа izbegаvаnje». Jer pljuju istinu umesto lаži. I mogu sve ono čegа se drugi plаše, ili stide.
Ali, nemаju ništа od togа, i nаdolаzeće vreme ih prekrivа kаo uvelo lišće grob pesnikа. Kаdа ih jednom ne bude bilo, ljudi novog dobа osetiće to kаo olаkаšаnje, kаo kаdа im neko iscedi čir nа koži, bаlsаmovаnoj skupim pomаdаmа i eteričnim uljimа, tаko glаtkoj i mlohаvoj, beživotno beloj kаo pаrаfin.
Oko ponoći nаpuštаju košnice obučeni u nаjrаskošnije odore, i otpočinju ples nа ulicаmа koji trаje do zore.

Koki

Kratki film „Oslobađanje SULUJA“

clown.jpg               klincek             navijacpartizana

Clown, akrilik, 135 X 115 cm

Klinček, skulptura u drvetu, 96 X 15 X 10 cm

Dostojanstveni navijač Partizana, 135 X 115 cm

Sa otvaranja izložbe

6                                                     9996

9999997                 998

6 мишљења на „PONOĆNI PLES“

  1. Fenomenalno!!!

    Mislim da je vredelo čekati osam godina na muziku, super je! Inače, promena raspoloženja, koja je u filmu primetna nakon dolaska testere, se sa filma definitivno prenosi na gledaoca, izaziva osmeh na licu i promenu raspoloženja na bolje.

    Svaka čast, sve pohvale i za film i za muziku, a naročito za hrabrost i odlučnost da se problemi reše.

    PS: strip koji prikazuje „rešenje na pomolu“ (priča druga) sam morao da pogledam na usporeno, hteo sam da bolje vidim crteže…

    Pozdrav i samo napred! Ovo je super!

    1. Hvala, hvala!

      Muziku, odnosno temu koju sviram na saksu i gitari, smislio sam još pre trideset i pet godina, i sa njom sam u nekoliko navrata, sa nekim bendovima u kojima sam svirao, pokušao nešto da učinim, ali nije se dalo. Ali to je tako, dok se kockice ne slože, nema rešenja. Samo strpljenja.

      Strip jeste nekako loše urađen, mislim na snimanje. Ali nije bilo vremena, jer u tom danu, posle svih peripetija oko postavljanja izložbe, trebalo je nemontirani materijal uobličiti, a kako dolazak i prisustvo policije nisam smeo da snimam, u noćnim satima sam crtao nešto kao strip (a sve vreme sam razmišljao o crtanom filmu) i već premoren snimio taj deo tako kako sam snimio. Možda sam mogao sada da nešto drugačije uradim, sa opcijom za usporeni snimak, ali i to mi je promaklo. Bio sam fokusiran na muziku, sviranje i snimanje. S jedne strane, može svaki gledalac da to pogleda usporeno, i tako bi rad bio interaktivan, a s druge strane, možda ću u nekom narednom periodu i sam nešto učiniti sa tim delom filma.

      Pozdrav, i još jednom hvala.

  2. nesto me stislo u grudima kad sam shvatila da su dogadjaji iz 2008. sad je 2016. a „oslobodjenje“ nikako da dodje:)
    super je skockan sajt, napokon je sve na istom mestu: slike, skulpture, video, muzika, reč…samo napred!

    1. Zahvaljujem na impresijama. Puno znače.

      Jeste, prošlo je osam godina, a mi i dalje u nekakvim okovima. Lanci i katanci na sve strane. Ali, bez alatki i prijatelja ništa… Ko zna, možda vreme stoji, a mi se krećemo… Tako nekako i izgleda.

      Danas je sve još perfidnije i brutalnije. Povremeno pratim konkurse, i većina je za osobe ispod četrdeset godina. Još da se ozakoni lapot, i gde bi nam bio kraj. Moderna vremena.

  3. Hehe, bravo majstore..lep ti je sajt. Odlicna muzika za film…sada jos i da se setim kako da promenim sa mog YUtube kanala i postavim ovu pravu verziju…a problemi u Palati Anker …od iste osobe …kulminiraju…malo nas je palio i davio dimom u oktobru i novembru 2015…a onda zavrnuo vodu tako da gore u SULUJu i ULUPUDSu, Muz.omladini i Udruzenju tv i filmskih saradnika nema vode….doticni krimos je posle toga nestao…ali to je tema sledeceg video rada…:))) Ocekujem nastavak..pppp..Veliki pozdrav, Ivona

    1. Hvala Ivona.

      To je bilo sjajno iskustvo.
      Znači, vreme je za akciju! Na raspolaganju sam!

Затворено за коментаре.